Karşımda durmakta olan eskicinin gülmekte olduğu gözümden kaçmamıştı. Muhtemelen daha iki kelimeyi düzgün yan yana getirip söyleyemediğim içindi. Ne yapabilirdim ki ? Böyle durumlarda ne diyeceğimi bilemiyordum. Gerçi normalde de çok konuşmazdım zaten. Karşımdaki kişi anlatırdı, ben de dinlerdim. İyi bir dinleyici olduğum söylenir ama belki de bunun sebebi konuşmaktan diğer insanlar kadar zevk almamamdı. Gerçi dükkan hakkında aklımda sorabileceğim birçok soru vardı. Böyle yerlere pek sık gelmediğimden merak ettiğim şeyler oluyordu tabi. Ancak eskici dükkanlarını dolaşmamın sebebi eve vazo götürmek değildi.
Etrafa öylece bakınmaya devam ederken kulaklarım karşımda durmakta olan adamdaydı. Aslında dükkanda neredeyse bakmadığım bir şey kalmamıştı ama galiba adamla göz teması kurmak istemiyordum. Ciddi olaylar dışında göz teması kurmanın gereksiz olduğunu düşünüyordum. Genelde eşyaların tüccarlar tarafından dükkana getirildiğini söylemişti adam. Anlaşılan gezginlerle çok çalışmıyordu. En azından tüccarlar kadar değil. Gezginler daha çok ellerinde bulunan gereksiz eşyaları elden çıkartmak için eskici dükkanlarına uğruyordu anladığım kadarıyla. Eskici konuşmasını bitirirken bazı gezginlerin getirdiği eşyaları kaçırmadığını söylemişti. Demek ki belli kişiler vardı ve bu kişiler gittikleri yerden değerli şeyler getiriyorlardı. Ancak o bazı kişiler diğer gezginlerden farklı olmalıydı değil mi ? Yoksa dükkana getirdikleri eşyaları diğer gezginler de bulup getirebilirlerdi.
Eskici konuşmasını bitirdikten sonra düşüncelere dalmıştım. Her zamanki gibi annemle ilgili şeylerdi tabi. Üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala olup olmadık zamanlarda aklıma geliyordu. Halbuki atlatabilmiş olmam lazımdı tamamen belki de. Kilimlere dokunmadan motiflerini incelerken bir yandan adam ile konuşuyordum. '' Öyle mi ? Getirdikleri şeyler diğer gezginlerin getirdikleri şeylere göre çok mu değerli ki ? Örnek verebilir misiniz bu kişilere ? Ben de tanışmak isterim. İlgim var böyle şeylere.'' Adamın çakalca bakışı gözümden kaçmış değildi. Yine de karşılıksız bilgi verebileceğini düşünüyordum.