Genjutsu, "Jutsu" sanatları içerisinde hemen hemen en pasifi ve en zor ustalaşılanıdır. Kişilerin hislerine, duyularına ve algılarına hükmetmeyi kullanıcılarına bahşeder. Genjutsu, tipik olarak bir Ninjutsu alt dalı olarak görülebilir, ancak zaman içinde gelişip disiplinlere ayrılması ile kendi içinde bir kültür oluşturmuştur.
Genjutsu kullanıcıları herkesin sadece kafaslarının içine sıkışan bir beynin içinde varolduğunu bilir ve bunu onlara karşı kullanır. Dışarıdan beyne iletilen her türlü uyartı ve bilgi Genjutsu kullanıcılarının hükmüne açıktır ve onlar da bunu sonuna kadar kullanır. Bir şeyi sanki yokmuş gibi gösterebilir, sizi hayal gücünüzle başbaşa bırakabilir, zihninize ulaşabilir ve onu kurcayalabilir. Vücudu beyin kontrol eder, ve Genjutsu ustaları da bu durumu istismar etmenin yöntemlerinde kendilerini mükemmelleştirir.
Nasıl Çalışır?
Genjutsu, "jutsu" teknikleri üzerine bağlı bir sanattır ve neredeyse tamamen ve tamamen hedef odaklıdır. Yani, Ninjutsu ile aynı temele dayanır, ancak Ninjutsu gerçek dünyayı etkilerken Genjutsu hedefin iç dünyasına nüfuz eder. Kullanıcı spesifik bir etkiyi ortaya çıkarmak için hazırlanmış bir tekniği uygular ve hedefini bu tekniğin etkisi altına alır. Bazenleri bu etkiyi, teknik çalışırken düzenleyebilir, bazı teknikler ise aşırı sınırlıdır ve buna izin vermez.
Detaya inmek gerekirse, bir Genjutsu tekniği aktif edildiği anda, hedef kişinin chakra sisteminin beynine giden kısmını kontrol etmeye başlar ve gerekli etkiyi yaratmak için bu akımda oynamalar yapmaya başlar. Bu oynamalar, hedef kişinin beyninde olmayan uyartılar oluşturur veya varolan uyartıları yok saymasını sağlar. Böylece kişinin 5 duyu organı kontrol altına alınabilir, hissettikleri değiştirilebilir veya "önerilere" daha açık hale getirilebilir.
İleri seviyelerde kişinin zihninden anı veya düşünceler çıkarılabilir. Bu düşünceler veya anılar, uyartı haline dönüştürülür ve chakra ile taşınır. Kullanıcı taşınan uyartıları kendi beynine gönderir ve hedef kişinin hissettikleri aynen algılanır.
Disiplinler, Kurallar
Genjutsu aslen tekniklere dayalı olsa da teorik bilgiler ve antremanlar da bu tekniklerin bazı yönlerini güçlendirir. Disiplinler de bu noktada işe dahil olur. 5 tane Genjutsu disiplini bulunur ve bunların her biri, Genjutsu sanatının farklı bir kolunu temsil eder. O alanda yapılacak çalışmalar, genel olarak disiplinin sağladığı gelişimlere ulaşmanızı sağlar. Disiplinler, isimlerini Japon mitlerinde bulunan Tengu adlı varlıklardan alırlar. Bu disiplinler aşağıda sıralanmıştır, bir sonraki mesajda ise detaylıca açıklanacaktır;
- Taroubo / Duyuları Yanıltma
- Sanjakubo / İllüzyon Yaratma
- Ryuhoubo / Zihinsel Saldırı
- Zenkibo / Çevresel Etmen Kontrolü
- Houkibo / His Manipülasyonu
Her bir disiplin kendi dalı altında bulunan konuyu kapsar. Bu disiplini öğrenen kişi, disiplinin öğretilerini kavrar ve bunu tekniklerine uygular. Böylece, tekniklerini güçlendirir ve hedefine daha fazla etki etmesini sağlayabilir. Bir disiplin olmadan da Genjutsu sanatı icra edilebilir, ancak disiplin kullanan kişiler, kullanmayan kişilere göre genel olarak daha avantajlı, bilgili ve ustadır.
Disiplinin gücünü dışarı çıkarmak için, Taijutsu stillerinin aksine, RP'nizi onların üzerine kurmanıza gerek yoktur. Basitçe bir disiplini bilmeniz bilgi seviyenize göre uyguladığınız Genjutsu'ları güçlendirir ve size avantaj sağlar.
Her bir disiplin, D'den S'e kadar seviyelendirilmiştir ve bir disiplinde bulunan hakimiyetiniz bu seviye ile ölçülür. Her bir seviye size pasif avantajlar sağlar. Bu pasif avantajlar, siz bir tekniği kullandığınızda, o tekniğin spesifik kısmına yansır. Teknikler disiplinlere ayrılmamıştır zira bir çok teknik içinde bir çok disiplini barındırır. Bunu şu şekilde anlatabiliriz;
Bir Genjutsu tekniği uyguladığımızı düşünelim. Bu teknik, yoktan bir yaratık varedip rakibe saldırmak üzerine olsun. Başarılı bir şekilde bu tekniği uyguladığımızı var sayalım. Tekniğin yoktan canavar varetme, yani illüzyon kısmına Sanjakubo (illüzyon yaratma) disiplininden gelen avantajlar etki edecektir, eğer kullanıcının bu disiplinde seviyesi var ise. İllüzyon rakibe saldırıp acı hissi verdiğinde ise, veya rakip onu gördüğünde korkuya kapılması gerekiyorsa, Houkibo (his kontrolü) disiplininden gelen avantajlar göz önüne alınacaktır. Eğer illüzyonla oluşturulan şey, çevresel etmenleri değiştirip yoktan rüzgâr yaratacak veya rakip ile kendisini bir arenaya kapatacak ise Zenkibo (çevresel etmen kontrolü) disiplinine bakılacaktır. Eğer rakibe bir ışık hüzmesi gönderip görme ve duyma hislerini bozacaksa buna Taroubo (duyuları karıştırma) disiplini fayda sağlayacaktır. Eğer illüzyon şahsın en çok sevdiği kişinin görünümünü zihninden koparıp onun şekline bürünecekse, yaptığı saldırılar fiziksel değil de beyni yormak üzerineyse veya genel olarak kişinin zihnini alt üst etmek üzerine tasarlanmışsa Ryuhoubo (zihinsel saldırı) disiplini bu konuda avantaj sağlayacaktır.
Görüldüğü üzere disiplinlerin ucu açıktır ve bir tekniğin farklı parçalarına ayrı ayrı etki ederler. Bazı teknikler sadece bir disiplinin sınırları içinde kalabilir, bazıları bir çoğundan avantaj sağlayabilir. Hangi disiplinin hangi tekniğin hangi kısmına etki edeceğini anlamak gayet basit, zira disiplin açıklamalarını okuyunca bunu kavrayacaksınız. Tekniklerin açıklamaları da gayet detaylıca hazırlanmıştır, bu yüzden teknik/disiplin ilişkisi kurma konusunda zorluk çekeceğinizi sanmıyoruz. Ancak eğer hala konu hakkında sorularınız var ise, Lounge'da bunu hiç tereddüt etmeden sorabilirsiniz.
Nasıl Karşı Koyulur?
Bir Genjutsu tekniği, en temelinde, kişinin chakra akışını bozar ve hedefi o şekilde etkisi altına alır. Etkiden kurtulmak isteyen bir kişinin deneyeceği bir çok yöntem vardır, ancak bunlar her zaman sonuç vermeyebilir. Yüksek seviye teknikler hedefi kolay kolay bırakmaz, bıraksa bile yan etkileri devam edebilir.
- Chakra akışını kesip tekrar uygulamak;
Ders kitaplarında anlatılan standart yöntem. Pek başarılı bir yöntem olmasa da, genelde başvurulan ilk şeydir. Kişi tüm chakra akışını kesip aniden tekrar başlatır, böylece yabancı etmenlerin etkisinden kurtulmaya çalışır. Aşırı düşük seviye tekniklerde işe yarasa da, yüksek teknikler kompleks doğaları gereği bu kadar basit bir yöntem ile yokolmaz.
- Başka bir Shinobi'nin kişiye dokunarak ani chakra dalgası göndermesi;
Ders kitaplarında anlatılan alternatif yöntem. Bir kişi, hedefe dokunarak bütün vücuduna ani bir chakra dalgası yollar ve dış etmenleri vücudundan atmayı dener. İlk yönteme göre daha etkili olsa da, yüksek bir başarı oranına sahip değildir. Ayrıca, bunu uygulayacak kişi de eğer Genjutsu altındaysa, tekniğin işe yarama oranı aşırı derecede düşer.
- Aşırı derecede yüksek, gerçek fiziksel acı;
Genelde işe yarayan yöntemlerden birisi. Aşırı derecede yüksek, gerçek bir kaynaktan gelen bir acı, hedefi tekniğin pençelerinden kullanabilir. Ancak verilen hasarın gerçekten yüksek olması gerekir, basit bir tokat veya yumruk işe yaramayacaktır. Ayrıca, tekniğin gerçekten çok yüksek seviyelerinden kurtulmakta işe yaramadığı bilinmektedir.
- Herhangi bir duyunun aşırı derecede yüklenmesi;
Ortalama bir başarı oranına sahip başka bir yöntemdir. 5 duyu organından herhangi birinin aşırı yüklenmesi (aşırı keskin bir koku, güçlü bir ışık, aşırı acı bir yiyecek, keskin bir ses veya deriyi aşırı irite eden bir madde) Genjutsu tekniğini bozabileceği gibi etkisini de azaltabilir. Bir çok kişi bu yöntemden değişen sonuçlar almıştır ancak bunu savaş ortamında tekrarlamak veya kullanmak zordur.
- Yüksek İrade;
Basitçe aşırı yüksek bir iradeye ve dizginlenemeyen bir chakra akışına sahip olmak kısmen kişileri Genjutsu etkilerinden koruyabilir. Ancak böyle kişiler genelde eğitimler ardından değil, doğuştan bu yetiyi elde eder. Oyuncuların bu tarz bir avantaj ile başlama olanakları bulunmaz, ancak mod veya benzeri şeylerle elde edilebilir.
- Kişinin kendi gözlerini eğitmesi;
Bazı kişiler aşırı güç ve zor eğitimler ardından gözlerini Genjutsu'nun etkilerini görecek ve hatta kıracak şekilde eğitebilmiştir. Bu tarz bir yetinin yüksek seviye teknikleri bile kırabildiği söylenmektedir, ancak bu konuda usta kişiler aşırı nadirdir. Bir oyuncu bu yöntemi kendi başına asla öğrenemez. Ayrıca, Tengu'ların "iradeli gözler"'den korktukları söylenir, bir çok kişi bu yüzden öğretilerinin ve Genjutsu tekniklerinin onlar üzerinde çalışmadığını iddaa eder.